Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn mandag 01.01.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen og i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Vind vil flytte snø og bygge opp ferske fokksnøflak i leheng. Frem til de har fått stabilisert seg, kan de være lette å løse ut.

Vær oppmerksom på at det kan være mulig å løse ut skred dypere i snødekket i et vedvarende svakt lag. De er generelt vanskelige å påvirke. De siste dagene er det observert mye drønn i snødekket som tyder på at det finnes svake lag.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 31. desember 2023

Det har vært lokalt mye vind den siste tiden. Men det har vært store variasjoner. Natt til torsdag var det stedvis sterk kuling fra sørøst. Før det har det vært sterk vind fra nordvest. Snødekket er vindpåvirket ned i skoggrensa og på fjellet er det stedvis avblåst. I skjerma formasjoner og nede i skogen finnes det fortsatt mye løssnø.

Kraftig regnvær 16.des. har gitt et tykt skarelag opp til ca. 1000 moh.

Innad i nysnøen, som kom etter det kraftige regnværet 16.desember, har det utviklet seg et kantkornlag rundt et veldig tynt skarelag i et belte fra ca. 500 moh-1000 moh. Observasjoner tyder på at det er dårlig forplantningsevne i laget og vanskelig å påvirke.

Over ca. 1000 moh, hvor mildværet ikke tok 16.des. kan det gamle kantkornproblemet fortsatt være tilstede.

På lørdag er det observert overflaterim på mykt underlag ved Sogndal. Hvis det blir snødd ned så kan det eventuelt bli et skredproblem.

Det ble observert drønn i snødekket nær Sogndal fredag og i Vigdalen søndag. Det er observert fersk vindtransportert snø generelt på fjellet. De siste dagene er det observert flere drønn fra 700 moh og oppover i regionen.

Fjellvær

Søndag 31. desember 2023

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. -16 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 1. januar 2024

1-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Stiv kuling fra sørøst. -15 °C til -6 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS